Usein kysytyt kysymykset

Kuinka saan käyttää tietopyynnöllä saamiani tietoja?

Sinun on huomioitava vastaukseen liittyvät tekijänoikeus- ja yksityisyydensuojarajoitukset. Jos vastauksessa ei näitä ole, voit vapaasti julkaista ja levittää saamaasi vastausta.

Jos vastauksessa esiintyy henkilöiden nimiä tai muita henkilötietoja (kuten esim. sinänsä julkisissa oikeuden pöytäkirjoissa), sellaisen julkaisemalla voit syyllistyä toisen henkilön oikeutta yksityisyyteen.

Jos vastaus on tietokanta tai luettelo, on se tekijänoikeuslain suojaama (lähioikeuden perusteella). Tietokannan julkaiseminen "merkittävin osin" on kiellettyä ilman laatijan lupaa. Lähtökohtaisesti julkiset tietokannat tulisi julkaista avoimella lisenssillä (JHS 189 ja avoimen hallinnon periaateohjemat), mutta avoin lisensointi on viranomaisen tehtävä.

Jos vastaus koostuu vain viranomaisen antamasta vastauksesta (kenties perusteluista tietopyynnön eväämiselle) sekä tekstimuotoisista viranomaisen asiakirjoista, joissa ei ole yksityishenkilöiden henkilötietoja, eivätkä ne ole oleellisesti tietokantoja tai laajoja luetteloita, niiden julkaiseminen ja julkinen käyttäminen voi olla hyvinkin sallittua. On kuitenkin hyvä muistaa, että vastauksen saanut henkilö on itse vastuussa mahdollisesta julkaisustaan ja että hänen on toimittava kaikkien Suomen lakien mukaan.

Voinko pyytää Tietopyyntö.fi:n kautta myös henkilökohtaisia tietojani?

Tietopyyntö.fi ei sovellu henkilökohtaisten tietopyyntöjen tekemiseen. Kaikki Tietopyyntö.fi:n kautta tehdyt tietopyynnöt ovat julkisesti luettavissa. Ilmoitathan meille jos havaitset henkilökohtaisia tietoja sivustollamme julkaistussa tietopyynnössä, jotta voimme poistaa nämä tiedot.

En löydä haluamaani viranomaistahoa, jolle lähettää tietopyyntö

Pyydämme lähettämään meille kyseisen viranomaisen yhteystiedot, ml. viranomaisen nimi, sähköpostiosoite sekä käyntiosoite, osoitteseen tietopyynto@okf.fi.

Voiko tietopyynnön asettaa salaiseksi kokonaan tai määräajaksi?

Tietopyyntö.fi:n kautta tehdyt pyynnöt ovat lähtökohtaisesti julkisesti nähtävillä. Voit kuitenkin asettaa tietopyyntösi salaiseksi ja julkistaa sen vasta myöhemmin, esimerkiksi kirjoittamasi artikkelin julkaisun yhteydessä.

Valvotaanko tietopyyntöihin liitettäviä kommentteja?

Kommentointimahdollisuus sivustollamme on tarkoitettu käyttäjien avuksi, esimerkiksi löytämään oikea taho jolta pyytää tietoja. Pidätämme oikeuden poistaa asiattomat viestit. Poliittinen keskustelu on kielletty sivustollamme, ja pyydämme ohjaamaan tästä kiinnostuneet keskustelijat sopivampaan paikkaan kuten omalle erilliselle kampanjasivustolle.

En löytänyt vastausta kysymykseeni.

Pyydämme lähettämään kysymyksenne suoraan meille osoitteeseen tietopyynto@okf.fi.