Tietopyynto.fi-palvelusta

Tietopyynto.fi pähkinänkuoressa

7/2021 alkaen uusien tietopyyntöjen laatiminen tietopyynto.fi:ssä on estetty.

Sivustolla julkistetaan kansalaisten tekemiä tietopyyntöjä ja viranomaisten vastauksia pyyntöihin. Tavoitteemme on

  • Helpottaa tietopyyntöjen tekemistä viranomaisille.
  • Arkistoida nämä tietopyynnöt sekä viranomaisten vastaukset niihin.
  • Luoda avoimen tiedon kulttuuria Suomeen ja vahvistaa siihen liittyvää lainsäädäntöä.

Mikä on Tietopyyntö.fi:n tarkoitus?

Tietopyyntö.fi-sivuston tarkoitus on helpottaa julkisiin tietoihin kohdistuvien tietopyyntöjen tekemistä. Julkistamme Suomen lain julkisuusperiaatteen mukaisia tietopyyntöjä ja viranomaisten vastauksia pyyntöihin, mikä osaltaan edistää politiikan ja hallinnon valvontaa. Pyynnön voi tehdä nettilomakkeella, minkä jälkeen Tietopyyntö.fi lähettää pyynnön sähköpostitse eteenpäin viranomaiselle ja julkistaa sen samanaikaisesti tällä sivustolla. Myös vastaus tulee aikanaan julkisesti nähtäville.

Tekemällä julkiseksi viranomaisten vastauksia tietopyyntöihin saamme kerättyä julkista tietoa yhteen paikkaan. Tämän prosessin avulla voidaan valvoa eri viranomaisten tapaa vastata julkisuusperiaatteen alaista tietoa koskeviin pyyntöihin. Viime kädessä myös viranomaisten työ helpottuu, sillä eri tahojen ei ole enää tarpeen tehdä päällekkäisiä tietopyyntöjä kun vastaukset ovat luettavissa tällä sivustolla.

Tietopyyntö.fi on hyödyllinen väline paitsi yksittäisille kansalaisille myös tutkiville journalisteille ja kansalaisjärjestöille. Tietopyynnön voi asettaa ei-julkiseksi ja tehdä julkiseksi vasta myöhempänä ajankohtana. Näin voidaan varmistaa haluttujen tietojen yksinkäyttöoikeus määräajaksi. Sivustoomme voi myös viitata tietolähteenä.

Palvelun tiedot julkaistaan avoimena datana palvelun käyttöliittymässä ja avoimen datan rajapinnassa. http://tietopyynto.fi/api/v1/?format=json. Palvelun käyttö on maksutonta. Voit käyttää palvelua suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Palvelua ylläpitää Open Knowledge Finland ry. Palvelu on taloudellisesti riippumaton ja sen tehtävä on varmistaa hyvän hallinnon toteutuminen tarjoamalla kansalaisille käyttäjälähtöisiä työkaluja hallinnon läpinäkyvyyden parantamiseen.